Off-road suunnistus cup :: www.4x4cup.com

Lajiesittely

Off-Road suunnistuskilpailussa haetaan maastoon sijoitettuja rasteja koordinaattien perusteella. Kilpailualueelle on sijoitettu rasteja, joita keräämällä kilpailijat pyrkivät saamaan mahdollisimman paljon pisteitä kilpailuajan puitteissa. Rastit eivät ole samanarvoisia ja mitä vaikeammin noudettavaksi rasti on tarkoitettu, sitä suuremman pistesaaliin siitä saa.

Rastien erilainen pisteytys mahdollistaa kaikille kilpailijoille mielekkään kilpailukokemuksen. Maksimipisteistä kilpailevat hakevat lähes mahdottomia rasteja keskeltä pohjatonta suota, kivenjärkäleiden keskeltä tai jostain muusta kilpailunjärjestäjän kieroutuneesti suunnittelemasta paikasta. Onneksi kilpailu on tällaista vain niin halutessasi, aivan yhtä hyvin voit hakea helpompia rasteja nauttien maisemista ja välillä makkaraa paistaen.

Ei ole selvä asia sekään, että vaikeita rasteja hakevat voittaisivat. Helpompia rasteja hakee nopeammin ja näin voidaan korvata määrällä pienemmät rastikohtaiset pisteet. Kysymys on täysin kilpailijoiden taktiikoista ja kyvystä tehdä oikeita ratkaisuja. Riittääkö järki luovuttamaan mahdottomassa paikassa tai uskallus ylittää omia ja autonsa rajoja.

Kilpailuissa jaetaan ainoastaan rastien koordinaatit. Kilpailija voi valita oman tapansa rastien etsimiseen. Tapa voi olla GPS-laite tai yleisimmin kilpailuissa käytetty, kannettava tietokone varustettuna karttaohjelmalla ja GPS-vastaanottimella.

Tietenkin pitää jollain todistaa rasteilla käyminen. Rasteilla ei ole kukaan valvomassa kävijöitä, vaan todiste rastilla käymisestä otetaan digitaalisella kameralla. Auto pitää saada niin lähelle rastia, että pystyy samanaikaisesti koskettamaan käsillä sekä rastia että autoa ja apukuljettajan ikuistaa tämä kuvaksi. Kilpailuissa voidaan käyttää myös normaaleista suunnistuskilpailuista tuttua emit-leimausjärjestelmää.

Jokaisesta kilpailuista löytyy kaikille jotain, niin vakioautoille kuin pelkkää kilpailukäyttöä varten rakennetuille ajoneuvoille. Kilpailijoiden turvallisuuden takia kuitenkin voidaan kieltää osa rasteista autoilta, joissa ei ole sääntöjen mukaan rakennettuja turvakaaria. Samoin sääntöjen vaatimus aina vähintään kahdesta ihmisestä jokaisessa autossa varmistaa, että kukaan ei jää yksin vahingon sattuessa.

Ilman maanomistajien suostumusta alueiden käyttöön, ei ole mahdollista järjestää tällaisia kilpailuja. Lajin harrastajat haluavat, että maastot saadaan myös tulevaisuudessa käyttöön, tämän takia pyritään maastolle ja sitä kautta maanomistajille aiheuttamaan mahdollisimman vähän vahinkoa. On tärkeää, että kilpailijat noudattavat heille annettuja ohjeita ja pysyvät merkityillä reiteillä.

Off-Road suunnistus on laji, jossa samassa tapahtumassa ja samalla radalla voi kilpailla hyvin erilaisia ajoneuvokuntia. Lajille tunnusomaista on kuitenkin riippumatta kilpailuluokasta yhteen hiileen puhaltaminen, pulassa olevaa kanssakilpailijaa autetaan. Se on sallittua ja suotavaa.